Agra en Jaipur, dag 89
Door: Reinier en Marianne
Blijf op de hoogte en volg Reinier en Marianne
13 Februari 2009 | India, New Delhi
Vanuit een comfortabel Delhi nemen we jullie nog even mee naar onze afgelopen dagen. Na een rustdag in Delhi zijn we met de bus 7 uur onderweg geweest om in Agra te komen. Erg de moeite waard vanwege de fenominale Taj Mahal, een bijzonder symmetrisch complex van schitterende gebouwen met het centrale tombe bouwwerk in wit marmer, die we de volgende dag bezoeken. Het gebouw is voor het grootste deel in een islamitische stijl gebouwd, terwijl je aan de binnenkant van het gebouw veel Hindoeistische invloeden aantreft.
Even een korte anekdote.
We treffen in ons guesthouse toeristen die ons tippen naar de achterzijde van de Taj Mahal te gaan omdat van daaruit hele mooie kiekjes zijn te maken. En dan vooral bij zonsopkomst. Dus wij om 06.00 uur 's morgens daar naar toe. We lopen naar de achterzijde en een man volgt ons. Vlak voor de politiepost spreekt hij ons aan, zegt dat hij in de tuinen werkt en een mooi plekje weet om te fotograferen. Hij kent de politie goed en die laat ons wel door met hem erbij, zo zegt hij. 'Boffen wij even dan we die man treffen' denken we. We volgen hem en hij neemt ons mee naar een mooi plekje, maar zegt wel dat we 500 rs moeten betalen voor hem en voor de politie. We zijn het er niet mee eens en hij daalt naar 350. Omdat we de plek toch niet zo geweldig vinden, willen we weg gaan, maar hij beweert dat we toch moeten betalen en gelijktijdig daalt hij verder naar 200 rs. Aangezien we weten dat er corruptie bestaat en de politie heel vervelend kan doen betalen we de man, die ons wat aanwijzingen geeft waar we het beste kunnen fotograferen en hij verdwijnt. Kort erna spreken ons een paar man aan die in de tuin werken. De man blijkt een oplichter te zijn die bij toeristen dit praatje houdt, het geld int en verdwijnt. De politie vragen we daarna of ze het geld hebben ontvangen en zij kijken ons appelig aan. Zo zie je hoe makkelijk je erin trapt. Achteraf stom natuurlijk, want hij ging wel erg makkelijk in het tarief naar beneden. ( wie hebt oans mooi in tuk laot'n driet'n) Nou ja, weer een ervaring rijker en een illusie armer.
De Taj Mahal maakte daarna alles goed. Wat een werk, 22 jaar lang gezwoegd om dit te realiseren in de 17e eeuw. Geweldige vormen, marmer in marmer gelegd, bloemenmotieven in het marmer uitgehouwen, de inganspoorten zuiver symmetrisch en volledig gelijkend; een wereldwonder. Daarna nog de Red Fort bezichtigd, toch wat mooier dan de Red Fort in Delhi. De binnenplaatsen zijn meer bebouwd en de gebouwen zijn ook weer fantastisch. De architecten en bouwmeesters van die tijd moeten ontzettende vaklui zijn geweest.
Diezelfde dag reizen we per trein naar Jaipur, dat 5 uur duurde. We nemen steeds meer risico met reizen en overnachten. De trein boeken doen we op het laatste moment en levert ons een niet zekere plek 3e kl op. We zitten opgevouwen op een rek boven de vaste zitplaatsen en delen alles met heel veel mensen. Op de banken proppen zich 5 personen en op de rekken daarboven varieert het aantal. We zitten met z'n 3-en erg oncomfortabel bijna tegen het dak aan.We komen om 23.30 uur aan en moeten nog een hotel zoeken. Opnieuw treffen we een knul die in een hotel werkt en ons dit wil aanbieden tegen ons gebruikelijke tarief (500-800 rp), terwijl de goedkoopste kamer van dat hotel 10.000 rs is (160 euro) Hij overlegt met zijn manager maar die stemt zoals we hadden verwacht niet toe. Wij op weg met een tuktukker naar een hotel. Het is inmiddels middernacht. De eerste 3 hotels vragen 6000-7000 rs, de volgende 4 hotels mogen geen buitenlandse gasten ontvangen (geen licentie) en voor de laatste om 00.30 uur betalen we onevenredig veel. Het is er niet schoon en heel veel herrie van een feest of wat ook. We duiken in bed met zelf ontworpen oordoppen, pitten die nacht redelijk en vertrekken de volgende dag direct. Met een tuktukker spreken we af dat ie ons Jaipur laat zien en achtereenvolgens werken we City Palace, Window Palace, twee prachtige tempels en het waterpaleis in Amer af. We bezoeken nog een textielfabriek en tapijtboer, kopen nog wat snuisterijen en de dag zit er weer op. Guesthouse Blue King met ontzettend aardige mensen. De volgende dag, dag 88, brengt de tuk-tuk ons naar de bus, die om 10.00 uur naar Delhi vertrekt. We wilden nog wel verder Rajastan in, maar dan zouden we te krap in de tijd komen om nog in Delhi wat te shoppen. De bus zou er 5 uur over doen, maar 10 uur later zijn we weer bij de familie Visser. Mooie dagen, bijzondere ervaringen, maar wel moe. Reizen is vermoeiend, ondanks dat je je nauwelijks beweegt.
We laten ons hier nog een paar dagen verwennen, gaan wat shoppen in Delhi, willen nog de Bahai tempel zien en dan is het op naar het vaderland. Kijken er naar uit familie en vrienden weer te zien en Gerrie de beloofde stamppot boerenkool met natuurlijk de echte Hema worst en Reinier wenst de UNOX worst staat hopenlijk voor ons klaar.
We kunnen wel weer een paar kilootjes gebruiken.
Misschien zijn we nog in staat wat achtergebleven verhaaltjes te plaatsen maar dat merk je dan wel.
Zien jullie snel.
Lieve groeten.
13 Februari 2009 - 12:34
Simone T:
Ben blij dat alles goed is! Zou ook blij zijn jullie weer live te kunnen zien, want ik vind 3 maanden wel lang zo al met al.. Geniet nog van het laatste weekend en alvast een goede reis.
Oja dat nummer deed het niet.. heb wel geprobeerd.
xxx -
14 Februari 2009 - 21:40
Aafje:
Steeds met veel plezier jullie reis gevolgd!
Zal 't nog gaan missen, als jullie straks weer terug zijn in Tukkerland.
Goeie reis.
liefs, Aafje -
15 Februari 2009 - 07:04
Ineke:
He tuktukker reizgers. Wens jullie een goede reis terug naar Nederland. Bereid je voor op de temperatuurshock. Het is echt verschrikkelijk.
Leuk dat jullie de Taj Mahal hebben gezien. De volgende keer moeten wij toch ook maar een kijkje gaan nemen.
Wat een luxe dat jullie wel een paar kilotjes kunnen gebruiken. Helaas voor ons was het leven in het zuiden heel erg goed. Weinig kilotjes kwijt.
Nou we zien elkaar en nog even en dan drinken we een glas op de beeldentuin.
15 Februari 2009 - 12:34
Marja:
Ik hoop jullie gauw weer te zien en bij te kletsen!!! lieve groet Marja -
19 November 2009 - 12:49
Talitha:
Hallo, leuk jullie reisverslag te lezen.
Ik vertrek einde van het jaar naar India en zou graag een kamer willen reserveren bij
Sri Halul Guesthouse in mamallapuram. Dat klinkt goed! Hebben jullie contactgegevens van hen?
Alvast dank, groeten, Talitha